A próbaüzem tapasztalatai

         2012. december 12. óta folyik a korszerűsített szennyvíztisztító próbaüzeme. Az első időszakban komoly nehézségekkel kellett megküzdeni: hiányzott néhány berendezés, a téli rendkívüli mennyiségű csapadékkal kapcsolatban pedig megmutatkozott a meglévő szennyvízgyűjtő rendszer problémája: nemcsak a szennyvizet gyűjti össze, hanem a csapadékvizet is. A beérkező szennyvíz mennyisége egyes napokon duplája volt a tisztítómű kapacitásának, ami rendkívül rontja a tisztítás hatékonyságát.

         A projektpartnerek e probléma miatt többször találkoztak, hogy megbeszéljék a megoldás felé vezető lépéseket. A határ mindkét oldalán felderítendő, hogy a szennyvízgyűjtő rendszerbe vannak-e bekötve lakossági ereszcsatornák, és hogy a régi szennyvízgyűjtő csatornarendszereken hol vannak olyan pontok, ahol talajvíz szivárog be.

         Mivel a szennyvíztelep működését veszélyezteti, ha rendszeresen a kapacitás feletti szennyvízmennyiség terheli, Szentpéterfa és Eberau kidolgoz egy sms-küldő rendszert, ami automatikusan értesítést küld, ha Ausztriából a napi maximális mennyiséget meghaladó szennyvíz érkezik. Ez egyelőre hagyományos, kézi úton történik (a magyar kezelő leolvassa a mennyiséget, és sms-t küld 345 m³ fölött), de hamarosan mindezt az automatika fogja elvégezni.

         Időközben megtörtént az osztrák partnertelepüléseken a csatornahálózat kiépítése és a rendszerre rákötés, így kb. március óta a projektpartner települések teljes lakossága használja a szennyvíztisztítót.

        

Copyright © 2011 PinKanAb - WebMark Hungary